Austrálske požiare zúria na obrovskej časti najmenšieho kontinentu. Za obeť im doposiaľ padlo 26 ľudí, zomreli milióny zvierat, boli zničené tisíce domov. Televízie, noviny, sociálne siete prinášajú príbehy neuveriteľnej odvahy a skazy. A predpoveď ďalšieho vývoja požiarov nie je nijak pozitívna.

My, ktorí nie sme požiarmi ovplyvnení, žijeme na inom kontinente, často aj v inom ročnom období, si kladieme otázku: „Môžem nejak pomôcť? Môžem pomôcť aj keď som vyše polovicu planéty ďaleko?“

Áno, je možné pomôcť. A tento článok vám vysvetlí ako!

Aktuálne si môžete vybrať z troch možností ako rýchlo a efektívne pomôcť.

Preberáme skvelý návod Človeka v tiesni, ktorý zverejnil pred niekoľkými dňami:

  1. Podporte miestne hasičské zbory alebo rodiny hasičov, ktorí v plameňoch zahynuli.
  2. Podporte miestne komunity, obce a mestá. Alebo zvoľte priamo organizácie, ktoré sú na mieste. Vedia najlepšie aká pomoc je potrebná.
  3. Podporte organizácie, ktoré sa venujú ochrane prírody a zvierat v Austrálii.

Toto sú tri veci, ktoré môžete urobiť hneď. Je toho ale omnoho viac. Rýchla pomoc je dôležitá ale pokiaľ vám na ochrane Austrálie naozaj záleží, mali by ste urobiť omnoho viac.

Taký rozsah požiarov v Austrálii nevznikol náhodou. Je to dôsledok klimatickej zmeny – nárastu globálnej priemernej teploty. Áno, požiare sú prirodzenou súčasťou austrálskej prírody, dokonca sú na nich niektoré ekosystémy priamo závislé. Ale súčasný stav sa zďaleka vymyká akýmkoľvek normálnym meradlám. Klimatická zmena predlžuje sezónu požiarov, predlžuje požiare samotné, zväčšuje ich silu a rozsah. Jednoducho povedané, klimatická zmena robí z bežných požiarov katastrofu.

Klimatická zmena je globálny problém, nie je obmedzená len na Austráliu. Je to i naša buš, ktorú pohlcujú plamene, sú to aj naše divoké zvieratá, ktoré hynú po tisícoch, sú to i naši susedia, ktorí sú uväznení na plážach a čakajú na evakuáciu. A možno sa vám to môže zdať málo pravdepodobné ale klimatickú krízu môžete začať riešiť aj vy. Pravdupovediac, hlavne vy!

Aké sú prvé kroky pre riešenie klimatickej krízy, ktoré môžete vykonať?

  1. Začnite hovoriť o klimatickej kríze so svojimi priateľmi, rodinou alebo s kolegami v práci. Dôvod je jednoduchý, čím viac ľudí o klimatickej zmene hovorí, tým väčšie znalosti majú, tým viac ich zaujíma.
  2. Vzdelávajte sa. Klimatická zmena nie je jednoduchá téma. Navyše ju komplikuje množstvo poloprávd a mýtov. Začnite sledovať českých vedcov klimatológov ( Radim Tolasz alebo napríklad Alexander Ač), nájdite si dôveryhodné zdroje (zoznam napríklad tu), overte si najčastejšie mýtybludy.
  3. Začnite meniť seba a svoje okolie. Obetujte niekoľko minút práce niektorej uhlíkovej kalkulačke a zistíte, aký je váš najväčší príspevok k emisiám CO2 a skúste svoje emisie znížiť. Keď sa to podarí, proces opakujte a potom znova a znova.

Žijeme vo svete, ktorý je klimatickou zmenou už ovplyvnený. Máme všetko čo potrebujeme aby sme zabránili tým najhorším dopadom – máme znalosti, máme technológie, máme i trochu času. Potrebujeme začať!

Photo by PETER PARKS/AFP via Getty Images ©

Koho teda podporiť?

Ešte než sa dostaneme k prehľadu jednotlivých organizácii, je potrebné spomenúť niekoľko dôležitých informácií. Nemali by ste svojim darom vykupovať politikov, ktorí dlhodobo ignorujú klimatickú zmenu, popierajú jej vplyv, znižujú financovanie hasičov a ignorujú vedcov. Nemali by ste svojim darom nahrádzať korporácie, ktoré zarábajú miliardy dolárov na spaľovaní fosílnych palív , na ničení prírody, na zrýchľovaní klimatickej zmeny a získavajú miliardy dolárov z verejných financií. A nakoniec, nemali by ste svojim darom nahrádzať zodpovednosť mediálnych miliardárov, ktorí vlastnia média, ktoré popierajú klimatickú zmenu. Korporácie aj jednotlivci, ktorí prehlbujú klimatickú zmenu by mali byť braní na zodpovednosť a skladať účty. My by sme to za nich naozaj robiť nemali.

Prehľad:

  • Skvelý prehľad organizácii, ktoré sú aktívne v pomoci Austrálii pripravil britský Guardian. (Opäť ďakujeme Človeku v tiesni za odkaz.)
  • Zvážte tiež, že podporíte nezávislé organizácie, ktoré sa aktívne podieľajú na ochrane klímy. Vyberajte tu, tu, tu, alebo zvážte podporu našej kampane Spolu pre klímu.

Ďakujeme, že pomáhate!

PS: mnohí uvažujú, že by sa chceli do Austrálie vydať pomôcť osobne. Pokiaľ nie ste profesionálni hasič, nie je podľa našich informácii takáto pomoc potrebná. Pokiaľ sa niečo zmení, napíšeme o tom.

Fotografie použité v tomto článku je možné používať iba s výslovným súhlasom autora.