Rok 2019 priniesol úspechy, prehry, neuveriteľné množstvo nových a množstvo opakujúcich sa činností. Okrem starostí o naše rodiny, chodenia do práce, športu, dovoleniek, protestov a plánovania sme v minulom roku tiež čítali skvelé knihy a chceme sa o radosť z nich podeliť s vami. A nejde len o knihy, ktoré sme čítali my. Požiadali sme totiž o odporúčanie obľúbených titulov aj našich známych, spojencov a ďalších. Vo výbere sa nakoniec zozbierali viac ako tri desiatky kníh. Jedenásť najnovších a najčastejšie spomínaných vám predstavíme bližšie a zo zvyšku si určite dokážete vybrať sami. Prajeme inšpiratívne čítanie, pohodlnú pohovku a veríme, že si na knihy nájdete čas.

Máte aj vy nejakú skvelú knihu, ktorú ste čítali v minulom roku a v zozname chýba? Pridajte ju do komentárov. Ďakujeme.

Vzpoura proti zkáze (Jeremy Brecher, Neklid, 2019)

Ako vyzerá svet po nastúpení pro-fosílneho amerického prezidenta Donalda Trumpa? A ako by na túto zmenu malo zareagovať klimatické hnutie? Jeremy Brecher definuje novým spôsobom verejný záujem a podáva argumenty, prečo je práve teraz čas na klimatickú vzburu. Pod tou rozumie stratégiu, ktorou chce získať na svoju stranu väčšinu verejnosti k presadzovaniu ochrany klímy ako spoločného záujmu. Brecher vníma situáciu ako veľmi vážnu a odporúča využiť masové, globálne koordinované, nenásilné priame akcie k podrývaniu moci korporácií, ktoré sa podieľajú na ničení klimatického systému aj ich politických spojencov.

The Uninhabitable Earth (David Wallace-Wells, Crown Publishing Group, 2019)

Myslíte, že Zem, ktorá nebude vhodná pre ľudský život je iba ilúziou a zbytočnou obavou? Kniha Neobývateľná Zem sa vás bude snažiť presvedčiť o opaku. Americký novinár rozšíril svoju dva roky starú esej pre New York Magazine a doplnil ju o ďalšie vedecké informácie, ktoré v kratšej verzii chýbali. Stále, ale bije na poplach a varuje pred dosiahnutím bodu, po ktorom už všetky snahy o zmiernenie klimatických zmien nebudú mať šancu na úspech. Biblia klimaalarmizmu minulého roku. Dajte si ju v angličtine alebo chvíľku počkajte,  podľa našich neoverených správ je už preložená do češtiny. Mala by byť relatívne rýchlo v knihkupectvách.

Náš dům je v plamenech (Greta Thunberg, Broken Books, 2019)

Kto by nepoznal Gretu Thunberg? Ale ruku na srdce, okrem sledovania v televízii, prečítali ste si aj nejaké jej texty? Kniha Náš dům je v plamenech obsahuje vlastne dve knihy. Prvú časť tvorí preklad knihy Scény od srdca, ktorú spoločne s Gretou napísala jej rodina – matka Malena  Ernman, otec Svante Thunberg a sestra Beata Ernman. Okrem nej tu však nájdete tiež najzásadnejšie Gretine prejavy, ktoré v anglickej verzii vyšli pod názvom „No one is too small to make a difference“.

7 pádů odpadu: Na odpady a životní prostředí s rozumem a s humorem (Martin Hobrland, Concept 42, 2019)

Aj keď je odpad vážna vec a možno jedno z najvážnejších ohrození životného prostredia, táto kniha nie je vážna, ale naopak hravá. Zbiera skúsenosti vzniknuté pri správe internetového projektu trideniodpadu.cz. Skôr než grafy a štatistiky v nej nájdete uvoľnené rozprávanie o tom, aké problémy boli s odpadmi skôr, ako sa to vyhrotilo v poslednej dobe, a ako by sme sa problémom s odpadmi mohli v budúcnosti, čo najlepšie vyhýbať.

Climate – A New Story (Charles Eisenstein, North Atlantic Books, 2019)

A ďalšia anglicky písaná kniha. Charles Eisenstein v nej rozoberá pohľad odporcov zmeny klímy a apeluje nato , aby hnutie rozšírilo svoju stratégiu a svoje výhradné zameranie na emisie uhlíka, a aby ostatným ukazovalo omnoho širší obraz sveta , za ktorý bojuje. Rieky, lesy, ale aj rastlinné a živočíšne bytosti sú posvätné a cenné samy o sebe. Musíme sa zbaviť vojenskej mentality a uvedomiť si, že k lepšiemu planetárnemu zdraviu môže prispieť všetko. Od záchrany veľrýb až po reformu väzenstva.

Budiž voda: Izraelská inspirace pro svět ohrožený nedostatkem vody (Seth M. Siegel, Aligier, 2017)

Stále inšpiratívna kniha (vyšla 2017), ktorá predstavuje izraelský prístup k vodnému hospodárstvu a ekonomike vody. Táto téma je aj v súvislosti s klimatickou zmenou stále aktuálnejšia a Izrael, ktorého plochu tvoria zo 60% púšte je pionierom v oblasti vodohospodárskych inovácií. Voda je strategickou komoditou a jej získavanie čoskoro nebude spočívať len vo vŕtaní hlbších a hlbších studní. Izrael dokáže byť v otázke vody nie len sebestačný, ale vodu dokonca exportuje aj do okolitých krajín.

Věk nerovnováhy: Klimatická změna, bezpečnost a cesty k národní resilienci (Václav Cílek, Alexander Ač, a kolektiv autorů, Academia, 2018)

Zaujímavá kniha, ktorá nie len ukazuje, čo všetko sa môže s klímou stať a k čomu to môže viesť, ale ukazuje cesty, ktorými sa budeme musieť vydať, aby sme ako civilizácia prežili. Nejde len o „technológiu prežitia“, teda o zvýšenú starostlivosť o hospodársku pôdu a les, nové prístupy k hospodáreniu s vodou a nízkoemisnú energetiku, ale tiež o zmenu myslenia, ktorá by mala viesť k potrebnému pocitu rovnováhy a šťastia jednotlivcov.

Oteplí se a bude líp: Česká klimaskepse v čase globálních rizik (Petr Vidomus, SLON, 2018)

Kto sú českí klimaskeptici a aké stratégie používajú v presadzovaní svojich vízií? Klimaskeptici majú v ČR pomerne silnú politickú a mediálnu pozíciu. Okrem Václava Klausa za nich môžeme považovať napr. novinára Ivana Brezinu alebo fyzika Luboše Motla. V knihe sa dozviete nie len ich názorové východiská, ale tiež kedy bol český klimaskeptizmus najsilnejší a, ako to súviselo s prepojením s politickou mocou.

Energy and Civilization: A History (Vaclav Smil, Mit Press, 2017)

Dejiny energie v podaní jedného z najzaujímavejších mysliteľov našej epochy Václava Smila ukazuje, aký silný vplyv mala táto komodita na vývoj civilizácie. Podľa česko-kanadského vedca bola schopnosť ľudí premeniť energiu v teplo, svetlo či pohyb zásadnou hnacou silou kultúrneho a ekonomického pokroku v celom vývoji civilizácie. Kniha čitateľovi pomôže pochopiť, že ak sa snažíme o zmenu v prístupe k užívaniu energie, snažíme sa o hlbokú celospoločenskú zmenu, ktorá bude mať dôsledky vo všetkých aspektoch  ľudskej spoločnosti.

Degrowth: A Vocabulary for a New Era (ed. Giacomo D’Alisa, Federico Demaria, Giorgos Kallis, Routledge, 2014)

Jedna z najdôležitejších kníh pre každého, kto to myslí trochu vážne s ekológiou. Vznikla z iniciatívy niekoľkých ekologických ekonómov z Autonómnej univerzity v Barcelone. Jej názov „Nerast – Slovník novej éry“, je potrebné brať doslova, pretože ide o spracovanie  51 hesiel, ktoré editori zadali osobnostiam politickej ekológie z rôznych krajín, ako je napr. André Gorze či Serge Latouche. Zatiaľ snáď najprehľadnejšia kniha o politike, ktorá namiesto pojmov ako technooptimizmus a udržateľný rast pracuje s pojmami klimatická spravodlivosť a nerast.

Energie v přírodě a v nás: O šalebné svůdnosti tradice a imperativu proměny (Milan Smrž, Eurosolar 2018)

A ešte raz téma nerastu, tentokrát v esejistickej knihe viceprezidenta európskej asociácie EUROSOLAR, usilujúcej sa o úplnú náhradu fosílnych a jadrových zdrojov obnoviteľnými, Milana Smrža. Smrž zastáva celistvý pohľad spojujúci prírodovedu a humanitný prístup, rovnako ako globálny prístup zohľadňujúci negatívne sociálne dopady fosílneho hospodárskeho systému a pozitívny potenciál obnoviteľného hospodárenia u nás aj v južných krajinách. Hlavnou myšlienkou jeho knihy je nutnosť fundamentálnej zmeny životných návykov a preferencií, pričom terčom jeho kritiky je súčasná ekologicky a sociálne devastujúca ekonomika a životný štýl bohatšej časti sveta.

Jedenásť najlepších kníh, ktoré sme čítali v roku 2019 je za nami. Je ale možné, že chcete dostať viac tipov. To samozrejme nie je problém. Akýkoľvek z nižšie uvedených titulov bude určite pýchou vašej knižnice a inšpiráciou pre ďalšie premýšľanie o svete, ekológii, aktivizme, klimatickej zmene a množstve ďalších zaujímavých tém.

  • Falter: Has the Human Game Begun to Play Itself Out? (Bill McKibben, MacMillan Publishers, 2019)
  • On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal (Naomi Klein, Simon & Schuster, 2019)
  • V kapitalismu, proti kapitalismu, za hranice kapitalismu (James Holloway, Neklid, 2019)
  • This Is Not A Drill: An Extinction Rebellion Handbook (ER, Penguin Books, 2019)
  • Out of the Wreckage: A New Politics for an Age of Crisis ( George Monbiot, Verso Books, 2018)
  • Dead Zone: Where the Wild Things Were (Philip Lymbery, Bloomsbury Publishing, 2017)
  • Drawdown: The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming (Paul Hawken, Penguin Books, 2017)
  • The Water Will Come: Rising Seas, Sinking Cities, and the Remaking of the Civilized World (Jeff Goodell, Little Brown, 2017)
  • Strangers in Their Own Land: Anger and Mourning on the American Right (Arlie Russell Hochschild, New Press, 2016)
  • Rules for Revolutionaires: How Big Organizing Can Change Everything (Becky Bond, Zack Exley, Chelsea Green Publishing, 2016)
  • Don’t Even Think About It: Why Our Brains Are Wired to Ignore Climate Change (George Marshall, Bloomsbury USA, 2015)
  • After Sustainability: Denial, Hope, Retrieval (John Foster, Routledge, 2014)
  • This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate (Naomi Klein, Simon & Schuster, 2014)
  • Malé pojednání o poklidném nerůstu (Serge Latouche, Za tratí, 2012)
  • Living in Denial: Climate Change, Emotions, and Everyday Life (Kari Marie Norgaard, MIT Press, 2011)
  • The World in 2050: Four Forces Shaping Civilization’s Northern Future (Laurence C. Smith, Dutton, 2010)
  • Whole Earth Discipline: An Ecopragmatist Manifesto (Stewart Brand, Viking Press, 2009)
  • Green Metropolis: What the City Can Teach the Country About True Sustainability (David Owen, Riverhead, 2009)
  • Kde peníze jsou služebníkem, nikoliv pánem (Naďa Johanisová, Stehlík, 2008)
  • Světové sluneční hospodářství (Herman Scheer, Eurosolar, 2004)
  • Sluneční strategie: Politika bez alternativy (Herman Scheer, Nová Země, 1999)