Každý deň sme vystavení nespočetnému množstvu mikróbov a baktérií, ktoré na nás číhajú v kancelárii, v škole, reštauráciách, obchodoch, nehovoriac o hromadnej doprave.

Z tohto dôvodu je prevencia doma nevyhnutná, aby sme zaistili bezpečnosť pre nás aj našich blízkych. Naša nedbalosť v tomto smere, ale môže vytvoriť aj veľa zbytočného odpadu.

Prinášame vám niekoľko tipov, ktorými môžete znížiť riziko prenosu nákazy domov a zároveň pri tom dbať na životné prostredie:

1. Dezinfikujte si topánky.

Pred dverami sa vždy vyzujte, na podrážky nastriekajte alkohol a až následne ich vezmite dovnútra.

2. Sterilizujte svoje veci.

Nikdy neviete, čoho všetkého sa dotkol povrch a spodok vašej tašky alebo kufra, preto dbajte na to, aby ste po príchode domov ich povrch vždy nastriekali alkoholom, alebo dezinfekčným prostriedkom. Ak je taška vyrobená z jemného a citlivého materiálu jej povrch môžete jemne pretrieť vlhkou handričkou namočenou v mydlovom roztoku.

3. Po príchode domov si ihneď umyte ruky.

Ruky si umývajte aspoň 20-30 sekúnd a myslite na to, že nie je nutné nechať vodu pustenú počas celej doby umývania. Namočte si ruky, vypnite vodu a poriadne si mydlom vyumývajte dlane z vnútornej, potom vonkajšej strany, medzery medzi prstami, pod nechtami, prsty zo všetkých strán, palce, špičky prstov a celé zápästie. Vodu znova pustite až, keď si idete mydlo z rúk opláchnuť.

4. Dezinfikujte elektroniku.

Výskumy vírusov ako napríklad SARS preukázali, že mikróby dokážu prežiť na rôznych miestach a povrchoch od niekoľko hodín po niekoľko dní. Závisí to od typu povrchu, teploty a vlhkosti, preto je dôležité, aby ste svoje elektronické zariadenia pravidelne dezinfikovali.

Pri elektronike sa najprv uistite, že je zariadenie vypnuté. Poutierajte ho handričkou z mikrovlákna (nie je potrebné používať jednorázové vreckovky, ktoré väčšinou obsahujú plast) s trochou mydla rozpusteného v teplej vode alebo s alkoholom (väčšina dnešných mobilov je už voči tomu odolná a umývať ich displej alkoholom by nemal byť problém).

Ďalšou možnosťou, ktorá sa stala populárna medzi milovníkmi technológií je dezinfekcia zariadení prostredníctvom ožarovania UV svetlom.

5. Presvedčte aj ostatných členov domácnosti, aby robili to isté!

Dôležité je, aby si aj ostatní členovia vašej rodiny a domácnosti osvojili tieto preventívne kroky – je jednoduchšie, ak si z nich vytvoríte určitý typ zvyku.

Táto mimoriadna situácia týkajúca sa verejného zdravia nás zároveň učí, ako sa správať uvedomelejšie pri svojich každodenných aktivitách. Okrem týchto základných krokov po príchode domov sú aj ďalšie veci, ktoré by sme mali dodržiavať:

  • vyhýbať sa miestam s väčším množstvom ľudí,
  • pravidelne doma upratovať (najmä ak ide o predmety, ktorých sa dotýkame najčastejšie),
  • tráviť väčšinu času doma,
  • a v neposlednom rade posilňovať imunitu rastlinnou stravou.

Všetkých zároveň vyzývame, aby nepanikárili a pravidelne sledovali oficiálne informácie, ktoré zverejňujú naše zdravotnícke organizácie. Môžete tiež sledovať Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) na ich Twitteri, Facebooku, Instagrame alebo webovej stránke.

Buďme zodpovední a ohľaduplní aj voči ostatným.
Spoločne to zvládneme.