Nový koronavírus, COVID-19, spôsobil, že mnohí z nás sa v obave o svojich blízkych nedokážeme odtrhnúť od správ a meníme svoj život tak, aby sme dokázali čeliť zmenám, ktoré táto pandémia prináša do našich domov, škôl a pracovísk. Nie je to ľahké.

Uvedomenie si podstaty rozsahu pandémie odhalilo aj množstvo problémov, ktoré sa doposiaľ príliš neriešili. Niektorí ľudia sa s krízou vyrovnajú ľahšie, ale čo tí, ktorí túto krízu pocítia naplno? Napríklad, nie každý má platenú PNku a veľa pracujúcich s prevahou práce na krátkodobé zmluvy alebo práce na voľnej nohe – nemá možnosť pracovať z domu. Treba vziať do úvahy fakt, že ak sa školy a zariadenia starostlivosti o deti zatvoria na dlhší čas, pracujúci rodičia (najmä domácnosti s nízkym príjmom, osamelí rodičia alebo rodiny žijúce z jedného príjmu) bez flexibilných pracovných podmienok bude vystavení veľmi vysokej finančnej záťaži. Obzvlášť zraniteľní sú v tejto situácii ľudia bez domova, ako aj osoby s už existujúcimi zdravotnými problémami.

Pandémia koronavírusu otestuje naše hodnoty ako spoločnosti.

Ako Greenpeace spolu s mnohými ďalšími organizáciami žiadame spoločnosť, v ktorej sa skutočne staráme jeden o druhého a planétu Zem, ktorú máme len jednu. A hospodárstvo a spoločnosť je transformované tak, aby sme boli odolnejší, vedení k takým zmenám spôsobu života, práce a cestovania, ktoré podporujú pozitívne výsledky pre životné prostredie a zdravie.

Potrebujeme systémové riešenia pre tieto druhy problémov a medzier s ochranou. Medzitým môžeme udržiavať naše komunitné prepojenie silné a ukázať typ správania, ktoré chceme, aby naši vodcovia prijali. Ukázať, že láska a súcit sú silnejšie ako strach.

Tu je jedenásť príkladov, v ktorých hovoríme o tom, ako sa starať jeden o druhého a zároveň zostať v bezpečí zatiaľ, čo naša rodina, priatelia, kolegovia a susedia prekonávajú COVID-19. Pod článkom môžete pridávat aj svoje vlastné nápady!

1) Postarajte sa o seba aj ostatných – vyrovnajme krivku!

Použite jednoduché taktiky na udržiavanie sociálnej vzdialenosti, ako napríklad nahradiť objatia a podania rúk týmito alternatívami…

Alternatíva pozdravov a objatí počas pandémie koronavírusu

Urobme všetko, čo je v našich silách, aby sme zastavili šírenie koronavírusu. Pomôžme vyrovnať krivku!

Hygiena a sociálna izolácia môže zachrániť životy a pomôcť vyrovnať krivku

2) Skontrolujte svojich starších susedov

Hoci je sociálna izolácia nevyhnutná, môže vyvolávať aj pocity osamelosti.

Sms správa, telefonický rozhovor, pozdrav cez dvere alebo v prípade potreby osobná návšteva pri dodržaní dostatočnej vzdialenosti dokáže pomôcť, obzvlášť ak máte starších susedov, ktorí žijú sami.

3) Oslovujte ľudí v izolácii

Nezabúdajte ani na týchto ľudí vo svojom okolí. Pošlite im zábavné meme alebo GIF, aby ste ich potešili. Zavolajte si s nimi alebo uskutočnite videohovor napríklad cez Skype, Whatsapp alebo Facebook. Uistite sa, že sa cítia menej osamelo a majú sociálnu podporu. Ponúknite im pomoc s nákupom a rozprávajte sa s nimi. Niektoré komunity v zahraničí začali používať tieto kartičky, aby pomohli susedom, ktorí sú sami v izolácii.

4) Venujte svoj čas dobrovoľnej pomoci

Poznáte niekoho v izolácii alebo niekoho, kto potrebuje obmedziť svoje styky s verejnosťou? Ponúknite sa im s vyzdvihnutím nákupu, liekov alebo iných vecí, ktoré môžu ľudia vo vašom okolí potrebovať. Zároveň, ale dodržiavajte opatrenia, aby ste boli v bezpečí. Váš voľný čas môže predstavovať veľkú pomoc pre niekoho, kto ju teraz naozaj potrebuje.

5) Bojujte proti rasistickým obavám a xenofóbii

Choroba môže postihnúť a ohroziť kohokoľvek bez ohľadu na jeho pôvod alebo etnickú príslušnosť. Napriek tomu ľudia z Číny čelili a čelia vlne rasizmu, pretože vírus sa prvýkrát vyskytol práve u nich. Pomôžte zastaviť šírenie strach, nenávisti a zneužívanie vzdelávania ľudí a skúste opravovať rasistické komentáre alebo zasiahnuť, keď ich počujete či vidíte.

6) Bojujte s online dezinformáciami

Nešťastne, ale nie neočakávane sa internetom šíri aj množstvo dezinformácií ohľadom COVID-19. Ak takéto falošné správy vidíte, nahláste ich svojej platforme a informujte o tom kohokoľvek, kto tieto dezinformácie zverejňuje/zdieľa (napr. prostredníctvom správy alebo komentu pod príspevok).

Informácie získavajte z dôveryhodných zdrojov ako je Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) , Úrad verejného zdravotníctva, oficiálna stránka Slovenska pre COVID-19 alebo sa informujte u vásho lekára.

7) Radikálna myšlienka: odpustenie platby za nájom pre izolovaných ľudí, ktorí sú na neplatenej PNke?

Ak ste nájomca a máte extra príjem z nehnuteľností, mohli by ste zvážiť zmrazenie platieb za nájom a uistiť sa tak, že váš nájomník, ktorí môže mať finančné ťažkosti v súvislosti s pandémiou koronavírusu a ocitol sa v izolácii sa nebude musieť vysťahovať. Čo myslíte?

8) Finančná zbierka pre ľudí, ktorí sú finančne dotknutí karanténnymi opatreniami

Platformy na získavanie finančných prostriedkov vám môžu pomôcť s organizovaním. Ústne šírenie medzi ľudmi, e-mail alebo správa sú tiež odskúšané a účinné spôsoby ako urobiť fundraisingové aktivity na lokálnej úrovni s cieľom pomôcť niekomu, koho zasiahli problémy, ako strata práce, náklady na starostlivosť o dieťa kvôli uzatvoreniu škôl alebo špeciálne lekárske náklady.

9) Urobte si spoločenskú zábavu prostredníctvom videohovoru

Sociálny dištanc neznamená, že s našimi milovanými nemôžme byť v kontakte a cítiť sa bližšie. Buďte kreatívni. Dajte si spolu videochat a oslavujte narodeniny alebo iné príležitosti prostredníctvom využitia nástrojov ako Skype, Hangouts alebo Zoom. Vyskúšať tiež môžete spoločné sledovanie vašich obľúbených TV seriálov a filmov napríklad aj prostredníctvom doplnku Google Chrome tzv. Netflix party.

10) Zdieľajte pozitívne správy a prejavy láskavosti aj s vašou komunitou

Vonku je veľké množstvo príkladov ľudí, ktorí pomáhajú iným. Zdieľajte ich činy. Hovorte o nich. Spoločne môžeme zabrániť tomu, aby sme sa dostali do nekončiacej špirály beznádeje zo zlých správ. Hovorte a ukážte ľuďom maličkosti, ktoré im vyčaria úsmev na tvári.

11) A hlavne prestaňte vykupovať všetky múky a cestoviny!

Pripravte si všetko, čo bude vaša domácnosť počas karantény potrebovať, ale obmedzte záchvat panickej chamtivosti. Ak chceme mať lepší svet, musíme sa naučiť myslieť aj na potreby spoločnosti a zdieľať veci s ostatnými.

A pamätajte si: umývať si ruky umývať si ruky, umývať si ruky. Chráni to vás a každého okolo vás. A zaberie to menej ako 30 sekúnd.

Fotografia: Matúš Bilčík