V posledných týždňoch sa zmenil spôsob, akým vieme ukázať, že nám záleží na tom, čo sa deje okolo nás. Dnes si udržiavame odstupu od ostatných ľudí a preto sa v časoch karantény môže zdať efektívny boj za bezpečnú aj spravodlivú spoločnosť a planétu ako niečo nemožné.

V roku 2019 ste toho dokázali veľa. Zúčastnili ste sa štrajkov a vytvorili z nich historickú udalosť. Napísali ste zástupcom, ktorí vás reprezentujú a nastala zmena. Zhromažďovali ste sa, protestovali a boli ste vypočutí. Teraz sme uprostred ďalšieho historického globálneho hnutia, ktorého dôležitosť a veľkosť ešte stále spracovávame.

Zostať doma (ak je to možné) a spomaliť rozširovanie vírusového ochorenia COVID-19 je našou aktuálnou prioritou. Musíme chrániť naše rodiny a našich priateľov, musíme urobiť všetko preto ,aby sme zmiernili napätie lekárov a podporili komunity, ktoré pandémia ovplynila najviac. Boj proti klimatickej kríze sa, ale nezastavil.

Ak máte to šťastie, že môžete zostať doma a chcete do svojej každodennej rutiny pridať aj klimatický aktivizmus, prečítajte si o niektorých z našich obľúbených spôsobov, ako zostať v spojení s hnutím kdekoľvek sa nachádzate:

1. Rozhovory pri večeri

Využite čas sociálneho dištancovania sa na konverzáciu o klimatickej kríze so svojimi najbližšími (či už je to online alebo reálne za stolom pri večeri). Skúste porozumieť, ako rozmýšľajú ostatní, na akých problémoch im najviac záleží v ich okolí, komunite, meste a ako by oni vyriešili dané problémy. Tieto konverzácie budú rozdielne od konverzácii s klimatickými aktivistami a to je úplne v poriadku! Nezabudnite, že 70% času musíte stráviť počúvaním ostatných a iba 30% rozprávaním. Ak chcete, môžete si tieto rozhovory zaznamenať, zazdieľať ich s ostatnými a vyzvať ich týmto spôsobom, aby urobili to isté.

Náš tip na rozprúdenie konverzácie? Začnite otázkou: ,,Ak by ste sa mohli stať na týždeň primátorom, ktoré 3 veci by ste zmenili vo svojom meste?“ alebo „Ako člen tejto spoločnosti, o čo by sme podľa vás mali požiadať mestský úrad s cieľom, aby zmiernil dopady klimatickej krízy? “

2. Budujte si vzťahy

Zapojte svoje vyhľadávacie schopnosti! Urobte si prieskum a nájdite skupiny vo svojom okolí, ktoré sú aktívne v oblasti boja proti klimatickej kríze a ochrane životného prostredia. Budete prekvapení množstvom rôznych skupín a ľudí okolo seba, ktorí venujú svoju prác a voľný čas napríklad aj právam na vodu, gendrovej rovnosti, poľnohospodárstvu, klimatickej spravodlivosti a ďalším témam, ktoré ťa zaujímajú. Zisti viac o ich kampaniach a hodnotách a budujte s nimi vzťahy online už teraz, aby ste sa k nim v budúcnosti mohli pridať.

3. Zostaňte informovaný

Ak máte veľa voľného času alebo hľadáte aktivitu pre celú rodinu, máme pre vás pár tipov. Prečítajte si tie knihy o životnom prostredí, ktoré ste si vždy chceli prečítať, ale nikdy ste nemali čas. Pozrite si environmentálny dokument alebo film. Inšpirujte sa ich príbehmi a rozprávajte sa o nich s rodinou.

4. Zúčastnite sa online aktivít

Zapojte sa do rozhovorov o klimatickej kríze aj cez internet. Organizuje sa veľa bezplatných webinárov, kurzov, debát a diskusií, na ktorých si môžete vypočuť názory expertov. Zdieľajte webináre s priateľmi a diskutujte s nimi o tom, čo ste sa naučili.

5. Zapájajte sa na sociálnych sieťach

Poznáme veľa spôsobov, akými môže byť aktivistom každý z nás aj v časoch karantény:

  • Vytvorte si jedinečné Instagram filtre pre svoje príbehy, pomôže vám zviditeľniť vašu kampaň vaši fanúšikovia a followeri budú mať možnosť zdieľania cez ich profil.
  • Začnite kampaň a informujte ľudí o tom, že environmentálne problémy sa nezastavili. Čím viac publikácií, stories, postov o danom probléme, tým lepšie! Oslovte ľudí s veľkým počtom sledovateľov a poproste ich o rozšírenie vašej kampane.
  • Využite nový trend Tik Tok na riešenie vážneho problému v priateľskom formáte (buďte kreatívny!).
  • Pomocou sociálnych sieti môžete zdieľať novinky, videá vlastné nápady o klimatickej kríze a jej vplyve na všetkých z nás. Vždy ale overujte správnosť informácii, ktoré zdieľate. Zapojte aj svojich kamarátov a sledovateľov.

6. Dávajte pozor na svoje spotrebiteľské návyky

Skontrolujte si svoje každodenné návyky. Ak každý z nás upraví svoju pravidelnú spotrebu, vieme dosiahnuť zmenu, pretože aj malé kroky prispievajú k zmierneniu klimatickej krízy:

  • Je dôležité zvážiť to, akým spôsobom sa stravujeme. Konkrétne ak ide o našu spotrebu mäsa, ktorú by sme sa mali pokúsiť znížiť. Aj týmto spôsobom sa dá pomôcť v boji proti klimatickej kríze. Až 14.5% celosvetových emisií skleníkových plynov je produkovaných práve dobytkom. Teraz má veľa z nás viac času, ako za normálnych okolností a preto je ten správny čas na experimentovanie s vegetariánskymi alebo vegánskymi receptami. Vyskúšajte si pripraviť nové jedlá!
  • Voľný čas môžeš využiť aj na boj proti plastom. Začni tým, že zistíte koľko jednorazových plastov zvyčajne spotrebujete a či je naozaj nevyhnutné ich použiť. Spoiler: Nie, nie je. Nabudúce keď pôjdete do obchodu, nezabudnite si urobiť zoznam vecí, ktoré potrebujete kúpiť. Pomôže vám to pri organizovaní zásobv chladničke a špajze tak, aby ste neplýtvali jedlom (čo mimochodom najviac prispieva ku klimatickej kríze). Ďalej môžete začať s pestovaním vlastného jedla. Začnite napríklad s bylinkami a zeleninou na parapetách alebo balkóne.
  • Nájdite spôsob, akým viete znova použiť plasty, ktoré máte doma. Ako? Napríklad, ak ste spotrebovali nádobu, najprv ju vyčistite a potom ju skúste znova využiť k niečomu inému (napríklad čapovaná drogéria, úložný priestor a pod.), ak sa vám to nepodarí, zrecyklujte ju. Zistite kam môžete priniesť plasty na recykláciu. Nezabudnite, že opakované použitie plastov je dobrým spôsobom ako zabrániť nakupovaniu ďalších nepotrebných plastov.

Využite tieto naše rady ako štart pre ďalšie kreatívne nápady, s ktorými prídete.

Vo svete, kde sme teraz všetci v karanténe a kde náš život existuje len online musíme pokračovať so snahou dosiahnuť čo najväčší vplyv a bojovať za lepší svet a lepšiu budúcnosť z domu.

Nezabudnite, solidarita je silná vec. Spoločne to zvládneme. Pre nás, pre naše deti, pre planétu.