V decembri minulého roka sa vláda naoko rozhodla skoncovať s uhlím. Urobila tak zverejnením dokumentu tzv. nového všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ). Ak to však vláda s útlmom uhlia myslí naozaj vážne, musí zastaviť projekt otvorenia nového, 12. ťažobného poľa v Novákoch a stanoviť presný dátum ukončenia ťažby a spaľovania uhlia na Slovensku. Tieto podmienky sa totiž v novom VHZ nenachádzajú a robia tak z neho zavádzajúci paškvil.

Vládny dokument s oficiálnym názvom Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektriny, tzv. nové VHZ, organizácia Greenpeace za jeho nedostatočnosť kritizovala hneď po jeho vydaní. [1] Vláde vyčítala, že v materiály chýba predovšetkým dátum ukončenia ťažby v bani Čáry, množstvo uhoľných zásob ponechaných pod zemou a odmietnutie projektu 12. ťažobného poľa v Novákoch, ktorý by ťažbu na hornej Nitre predĺžil až do roku 2034.

“Vláda sa snaží presvedčiť ľudí, že sa rozhodla pre útlm uhlia. Opak je pravdou. Súkromnej firme Hornonitrianske bane Prievidza, a. s. chce najprv umožniť, aby vyťažila rovnaký objem uhlia, ako firma plánovala aj v minulosti, ale rýchlejšie. Ťažba a spaľovanie uhlia má pritom veľké dopady na miestne životné prostredie, kvalitu vody, pôdy a čistotu ovzdušia, rovnako ako na klímu,” hovorí kampanier Greenpeace Slovensko Radek Kubala.

V prieskume verejnej mienky, ktorý zadala organizácia Greenpeace agentúre Median SK v októbri, sa pritom 80 % Slovákov a Sloveniek vyjadrilo, že premiér Peter Pellegrini by mal podporiť prechod regiónu horná Nitra na čistú energetiku a čisté pracovné miesta. Primárnym dôvodom pre útlm uhlia nie je pre nich ekonomická motivácia, ale práve znečistenie životného prostredia a vplyv ťažby a spaľovania uhlia na ľudské zdravie. Nadpolovičná väčšina opýtaných si zároveň nepraje, aby firma Hornonitrianske bane Privedidza, a. s. dostala povolenie na otvorenie 12. ťažobného poľa. [2]

“Ako to vláda na čele s Petrom Pellegrinim myslí s útlmom ťažby a spaľovania uhlia na naozaj vážne, má niekoľko možností, ako to dosiahnuť. V prvom rade by mala prostredníctvom Ministerstva životného prostredia odmietnuť otvorenie nového ťažobného poľa. Táto požiadavka a konkrétny dátum ukončenia spaľovania uhlia by mali byť súčasťou Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra. Ten pripravuje tím pod vedením podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Richarda Rašiho. Ministerstvo hospodárstva má možnosť vydať záväzné stanovisko o odpise uhoľných zásob v bani Nováky a Čáry alebo o ich prevedení z bilančných do nebilančných zásob,” uzatvára Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

[1]
http://www.greenpeace.org/slovakia/sk/press/tlacove-spravy/Greenpeace-Novy-navrh-VHZ-neznamena-utlm-uhlia-na-Slovensku/

[2]
http://www.greenpeace.org/slovakia/sk/press/tlacove-spravy/Greenpeace-Vieme-o-si-Slovaci-myslia-o-uhli1/