Greenpeace Slovensko vyzýva politické strany, aby pri rokovaniach o budúcej vláde kládli dôraz na ochranu klímy a životného prostredia. Podľa organizácie je táto téma v súčasnosti natoľko dôležitá, že by mala byť s dostatočným dôrazom zreflektovaná v programovom vyhlásení vlády. Upozornila tiež, že už nasledujúce mesiace čakajú Slovensko dôležité rozhodnutia na európskej úrovni, ako sa k riešeniam postaví.

“Klimatická kríza je tu a my potrebujeme konať. V momente, v akom sa nachádzame nie je akceptovateľné, aby táto téma naďalej zostala na okrajoch politického diania. Až tri zo zvolených strán sa podpísali k trom systémovým klimatickým cieľom vo výzve, ktorú sme stranám zaslali ešte pred voľbami. Víťazná strana Igora Matoviča dokonca zahrnula tieto ciele do programu strany OĽANO. Očakávame teda, že pre novú vládu bude táto téma jednou z priorít a že toto sa odzrkadlí aj na odbornosti ľudí, ktorí budú zastávať jednotlivé pozície,” povedala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Ako ďalej uviedla, klimatická kríza jednou z najväčších výziev, ktorej ako spoločnosť čelíme, a preto budúca vláda nemôže čakať s jej riešeniami. Na to, aby sa predišlo najhorším dôsledkom klimatickej krízy, je potrebné zaručiť, aby priemerná globálna teplota nepresiahla 1,5 stupňa Celzia. Aby Slovensko prispelo k tomuto cieľu, musíme čo najskôr začať výrazne znižovať emisie skleníkových plynov.

“Nová vláda bude musieť už tento rok zaujať jasný postoj ku kľúčovým otázkam klimatickej krízy či už na národnej alebo európskej úrovni. Tento rok je taktiež rozhodujúci v tom, či sa nám naozaj podarí začať implementovať potrebné zmeny alebo jednoducho rezignujeme na dôstojnú budúcnosť ďalších generácií. Je totiž úplne možné, že budúca vláda bude tou poslednou, ktorej sa môže podariť zvrátiť nepriaznivý vývoj klimatickej zmeny a ochrániť prírodu a zdravie obyvateľov pred jej následkami. My jednoducho potrebujeme silnú politickú vôľu a odvahu sa tejto výzve postaviť. To je to, čo očakávame od budúcej vlády. S ničím menším sa neuspokojíme,” dodala Juríková.

Klimatická kríza môže mať devastujúce následky pre Slovensko. Podľa štúdie Greenpeace, ak nebudeme konať môžeme očakávať 50-70 % pokles vodných zdrojov, a niekoľkoročné   devastujúce suchá, častejšie extrémne prejavy počasia ako aj horúčavy s vážnymi následkami pre zdravie obyvateľstva. Takéto dôsledky klimatickej zmeny zasiahnu všetky časti spoločnosti a ich riešeniu sa budú musieť venovať všetky rezorty vlády.