Greenpeace blokuje vchod na Ministerstvo dopravy a výstavby, © Richard Lutzbauer

Viac ako 40 aktivistiek a aktivistov dnes blokádami piatich ministerstiev a Úradu vlády SR upozorňovalo na potrebu ochrany klímy a biodiverzity. Na aktivite sa podielali organizácie Bod obratu, Extinction Rebellion Slovensko, Greenpeace Slovensko, Študenti bez mena a Znepokojené matky. Podľa organizácií je potrebné, aby slovenská vláda riešila ochranu klímy a biodiverzity ako prioritu spoločne a nie len rozdrobene na jednotlivých ministerstvách. Prvým krokom by mala byť podpora 65 % zníženia emisií do roku 2030 na budúcotýždňovom samite Európskej rady.

Organizácie sa týmto spôsobom pridali k medzinárodným aktivitám v rámci projektu Climate Care Uprising, ktoré sa konajú v 26 štátoch. Tie sa snažia upozorniť na narastajúce problémy vo viacerých oblastiach, ktoré spolu súvisia či už ide o ochranu životného prostredia, sociálne nerovnosti, diskrimináciu, problémy v zdravotníctve alebo ekonomike.

“Klimatická kríza je naliehavý problém, ktorý má presah do všetkých oblastí života spoločnosti. Teraz je ten moment, kedy musíme konať, o pár rokov už bude neskoro hasiť, čo sme zameškali a plakať nad následkami klimatickej zmeny či úbytkom biodiverzity. Všetky strany vládnej koalície pred voľbami deklarovali, že mienia tieto problémy riešiť a tri zo štyroch strán sľubovali podporu ambicióznych klimatických cieľov. Prišli sme si vypýtať splnenie predvolebných sľubov. Už o týždeň môže premiér Matovič na Európskej rade ukázať, či to mysleli vážne,” povedala programová riaditeľka Greenpeace Slovensko, Katarína Juríková.

Kým pred Úradom vlády vytvorili aktivistky a aktivisti blokádu vchodu s odkazom “Klimatická kríza nepočká”, Znepokojené Matky symbolicky zablokovali vchod Ministerstva financií detskými postieľkami. Ich odkaz znel jasne: Láska k deťom je nekonečná… zdroje našej planéty nie„. Postieľky sú symbolom oddychu a pokoja. Naše deti však vyrastajú do neistej a katastrofickej budúcnosti. Ako matky nemôžeme byť len tak ticho a prizerať sa, ako naši politici nekonajú dostatočne odhodlane a nechávajú tak šancu na ochranu života budúcich generácií pretiecť medzi prstami,” povedala za Znepokojené matky Ivana Nemethová.

Na Ministerstve životného prostredia študentky z iniciatívy Študenti bez mena umiestnili pred vchod školské lavice a transparent Klimatická kríza nemá prestávku„. „Mladí ľudia dennodenne sedia za lavicami v školách, zatiaľ čo politici dlhodobo odsúvajú riešenie klimaticej krízy, ktorá existenčne ohrozuje ich budúcnosť, bokom. Potrebujeme, aby Ministerstvo životného prostredia začalo proaktívne presadzovať svoje snahy a zapojilo do boja o našu budúcnosť aj ďalšie rezorty,“ vyjadrila sa za Študentov bez mena Katarína Slováková.

Greenpeace Slovensko prišiel odkázať Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja spolu s maketou auta v skutočnej veľkosti, že ak chceme riešiť klimatickú krízu, potrebujeme od základu zmeniť priority v oblasti dopravy. “Emisie CO2 z dopravy boli v roku 2017 o 55 % vyššie oproti roku 1995 a to hlavne kvôli rastúcemu počtu áut na cestách. To nielenže prispieva ku klimatickej kríze, ale aj k zhoršujúcej sa kvalite ovzdušia, ktorá má na svedomí až 5400 predčasných úmrtí ročne. Napriek tomu ministerstvo plánuje investovať až 78 % financií na rozvoj dopravy práve do osobnej automobilovej dopravy. Namiesto podpory a dobiehania neudržateľného modelu potrebujeme investície do ekologických alternatív, akými sú vlaková a cyklistická doprava,” uviedol koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Fábry.

Dôležitou súčasťou opatrení na ochranu klímy a biodiverzity je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, kde Extinction Rebellion Slovensko prinieslo banner s mapami zobrazujúcimi následky klimatickej krízy na Slovensku a odhadovanými dôsledkami sucha na výnos hlavných plodín. Súčasťou bola aj umelecká performance tzv. Red brigades, postáv v červených kostýmoch, ktoré reprezentovali krv všetkých živočíšnych druhov a človeka. „Ak sa bavíme o ochrane klímy, nemôžeme pri tom zabudnúť na to, v akom stave je krajina. Kondícia našej pôdy, lúk, pasienkov a lesov sa totiž výrazným spôsobom podpíše na tom, ako budeme zvládať výzvy spojené s klimatickou krízou. Musíme upustiť od intenzívnej formy poľnohospodárstva a prejsť k prírode blízkemu hospodáreniu, ktoré zabezpečuje uzdravenie pôdy, udržiava vodu v krajine a podporuje biologickú rozmanitosť,“ za Extinction Rebellion Slovensko uviedla Karolína Gelatičová.

Sériu blokád uzatvára Ministerstvo hospodárstva, kde Bod obratu upozornil na to, že “Nekonečný rast HDP = Nekonečný rast CO2”, pričom červená šípka na schodoch symbolizuje krivku rastu, o ktorý usiluje aj Ministerstvo hospodárstva. V súčasnej dobe napríklad snahou o návrat do “normálu”, a to urýchleným naštartovaním rastu ekonomiky. Imperatív rastu sprevádza modernú ekonomiku od jej počiatkov, no v čase postupujúcej klimatickej krízy, sa každoročne ekosystémy v mene ekonomického rozmachu vyčerpávajú rýchlejšie a rýchlejšie. To, čo súčasnej podobe ekonomike chýba, je pozitívna vízia budúcnosti spoločnosti, ktorá sa sústredí skôr než na kvantitu, na kvalitu. Chceme žiť v udržateľnej a spravodlivejšej spoločnosti a preto potrebujeme otvárať aj témy ako základný nepodmienený príjem, skrátenie pracovnej doby či ocenenie starostlivosti. Ak nechceme, aby skolabovala celá planéta, musíme odmietnuť imperatív rastu, tento jednosmerný lístok cez raj pre niekoľkých, do pekla pre všetkých,” uviedla Laura Kovácsová z Bodu obratu.

Znepokojené matky blokujú vchod na Ministerstvo financií, © Michal Burza
Bod obratu blokujú Ministerstvo hospodárstvo, © Dominika Jackuliaková
Extinction Rebellion blokujú vchod na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, © Eliška Šufliarska
Študenti bez mena blokujú vchod na Ministerstvo životného prostredia, © Jozef Forró