Prázdne vlaky, zrušené udalosti a milióny ľudí, ktorí ostali pracovať a študovať z domu – aj tak vyzerá potrebný nepokoj, ktorý si koronavírus vytvára. Nie len naše Slovensko, ale aj ostatné krajiny sa nateraz akoby zastavili. Počas tohto obdobia sa skúsme starať o seba navzájom rovnako, ako by sme sa mali starať o Zem.

1. Starajte sa o seba navzájom

Častokrát nemáme podrobný prehľad o ľuďoch, ktorí vedľa nás bývajú alebo sme zvyknutí chodiť iba okolo ich dverí. V obidvoch prípadoch je teraz ten správny čas na to, aby sme tu boli jeden pre druhého – najmä pre tých zraniteľnejších. Pre niektorých ľudí znamená koronavírus len ďalšia izolácia. Ale aj bez toho, aby sme s niekým prišli do styku osobne vieme pomôcť alebo preňho urobiť niečo milé: volajte s dotyčnou osobou častejšie alebo jej pošlite správu. Máte vo svojom okolí opatrovateľov, učiteľov, majstrov, farmaceutov alebo iných hrdinov? Skúste sa im zavďačiť a poďakovať, pretože bez nich a ich tvrdej práce by bola situácia úplne iná.

2. Nakúpte potraviny pre starších ľudí vo vašom okolí

Žijú na vašej ulici starší ľudia? Ak pre nich spravíte takú maličkosť ako, že im skočíte nakúpiť, určite sa Vám odvďačia. Nákup môžete nechať pri dverách.
A ak už nakupujeme, nezabúdajme na malé (ekologické) obchodíky. Pre malých podnikateľov je to ťažké obdobie a zároveň tak pomôžete aj im. Nie je potrebné hromadiť nezmyselné množstvo zásob, supermarkety aj naďalej zabezpečujú pravidelné dodávanie potravín.

3. Naučte svoje deti o našej klíme

Po tom ako sa zatvorili školy a mnohí pracujeme z domu teraz trávime oveľa viac času doma s našimi blízkymi. Skúsme tráviť viac času aj so svojimi deťmi a rozprávať im tie najlepšie príbehy. Napríklad o tom, akú má naša príroda pre nás hodnotu – vtáky, ktoré sa postupne vracajú do našej krajiny a zvieratá na našich lúkach. Nezabudnime na lesy, ktoré sú nevyhnutné pre našu klímu aj na to, prečo by sme mali byť opatrní s našou planétou Zem.

Ak sa chcete dostať von z domu, vybehnite do najbližšieho lesa vo vašom okolí. Slovensko má toho veľa, čo ponúknuť! A kde je lepšie rozprávať o krásach prírody ako v samotnom lese? Ak uprednostňujete pobyt doma, môžete si so svojimi deťmi kresliť alebo čítať o všetkých krásach, ktoré ponúka slovenská príroda, ale aj tá vo svete.

4. Naďalej buďte spolu s nami aktívni v oblasti klímy

Naše veľké udalosti, zhromaždenia a štrajky sa nemôžu konať. Je to veľká škoda, ale napriek tomu sa môžeme stále spolu venovať klíme. Tvoríme pre Vás nové, kreatívne veci. Našťastie sme stále schopní vytvárať online kampane aj z domu. Študenti škôl už spoločne žiadajú o digitálne štrajky. Preto nikam neodchádzajte, určite sa Vám už čoskoro ozveme.

5. Informujte ľudí vo vašom okolí

Situácia okolo koronavírusu sa neustále a rýchlo vyvíja. Informujme sa online o tom, čo sa deje a aké sú najnovšie opatrenia z relevantných zdrojov. Napríklad prostredníctvom webovej stránky Úrad verejného zdravotníctva SR alebo médií. Chcete byť informovaní o aktuálnych informáciách, prípadne zdieľať svoju solidatiru s ostatnými? Táto skupina na Facebooku vám v tom pomôže.

Držme si palce a starajme sa o seba najlepšie ako vieme.
Najkrajšie veci vznikajú najmä v ťažkých časoch.

Zdieľajte tento blog so svojimi priateľmi a rodinou.