Európska komisia včera predstavila nový strategický dokument o politike na ochranu klímy European Green Deal (EGD). Greenpeace poukazuje na to, že samotné množstvo návrhov je síce pôsobivé a predstavené sľuby sú oproti predchádzajúcim komisiám ambicióznejšie, avšak konkrétne návrhy opatrení sú stále príliš slabé a predstavené príliš všeobecne.

European Council. © Eric De Mildt / Greenpeace
Greenpeace aktivisti nainštalovali na miesto konania EÚ samitu v Bruseli transparenty znázorňujúce oheň s nápisom Klimatická pohotovosť. Cieľom je upozorniť lídrov európskych krajín, že potrebujeme rýchle a účinné kroky na zastavenie klimatickej krízy. © Eric De Mildt / Greenpeace

“Plán predsedníčky Európskej komise Ursuly von der Leyen sľubuje riešenie klimatickej krízy a masívnej straty biodiverzity. Pod nánosom veľkých slov sú ukryté opatrné a najmä pomalé opatrenia. Klimatické ciele, ktoré navrhuje sú príliš slabé a prichádzajú príliš pomaly. Je nevyhnutné, aby konkrétne opatrenia adresovali tie otázky výroby a spotreby, ktoré nás dohnali až na pokraj ekologického kolapsu. Akékoľvek úspešné riešenie klimatickej, ekologickej a sociálnej krízy sa nezaobíde ani bez ďalekosiahlych zmien v ekonomickom systéme, ktorý desaťročia odmeňoval ničenie životného prostredia. V tomto zlomovom momente je kľúčové, aby komisia predložila také legislatívne návrhy, ktoré budú reálne riešiť výzvy, ktorým ako spoločnosť čelíme” povedala koordinátorka kampaní Greenpeace Slovensko Katarína Juríková. 

Podľa Greenpeace sú nepostačujúce aj ciele pre zníženie emisií v EÚ do 2030. ”Zníženie emisií do roku 2030 o 50 či 55 percent je příliš málo vzhľadom k závažnosti klimatickej krízy. Príroda predsa nevyjednáva. Čím dlhšie budeme čakať, tým dramatickejsie budú následky ekologickej a klimatickej krízy na našu spoločnosť. Naviac konkrétne naplnenie tohto cieľa chce komisia predstaviť až budúci rok v lete. Nebude preto dostatok času na vyjednanie dohody pred klimatickým samitom v Glasgowe, kde by štáty mali predstaviť, ako chcú zvyšovať svoje klimatické ciele,” doplnil kampanier Greenpeace Slovensko Radek Kubala.  

Podľa Európskej agentúry pre životné prostredie EÚ nedosiahne udržateľnosť ak bude pokračovať v podpore neustáleho hospodárskeho rastu a v snahe len manažovať environmentálne a sociálne dôsledky. Podľa Greenpeace sa musíme zaoberať výrobnými procesmi a technológiami rovnako ako aj životným štýlom a spotrebou. Organizácia zdôrazňuje, že je načase, aby Komisia od základov prehodnotila politiky, ktoré podporujú profit na úkor životného prostredia a našej budúcnosti.